OLS-4tal - Verslag 2011

Verslag van de webzetter

Dit jaar organiseerde onze vereniging voor de 3de maal in haar historie het Open Limburgs Snelschaakkanpioenschap voor 4-tallen. Net als vorig jaar vond e.e.a. plaats in Paviljoen Berggalm, zeg maar het gemeenschapshuis van Noorbeek.

De opkomst was dit jaar weer wat minder als vorig jaar. We sprokkelden uiteindelijk 11 teams bij elkaar tegen 13 vorig jaar. Erg jammer want het spelen in en met teams is een stuk leuker als deelnemen op individuele basis.

Met mijn wagen volgeladen met materiaal (we hadden net onze nieuwe digitale klokken binnengekregen) en apparatuur (laptop, scherm en printer) reisde ik om 9:15u af naar Noorbeek alwaar ik zoals altijd weer mensen bereid vond mij te helpen met het uitladen en opzetten ervan.

Na een welkomstwoordje mijnerzijds gingen we op schema om 11:00u van start. De dag was ingedeeld in 3 blokken van resp 4, 4 en 3 ronden met telkens een pauze van een kwartier. In de praktijk liepen we telkens in op het tijdschema zodat de eerste pauze wat langer uitviel en we uiteindelijk 1 uur eerder klaar waren. Dit resulteerde in een verlengde apres-chess wat niemand erg vond.

Er waren gedurende de dag versnaperingen te verkrijgen in de vorm van echte Limburgse vlaai, soep en broodjes gezond en ook het barpersoneel heeft weer een vrij drukke dag gehad. Toch bleef het opmerkelijk rustig en gedisciplineerd tijdens de partijen zelf. Onze ingehuurde hoofdscheidsrechter Rik Wagemakers had een zeer rustige dag. Hij heeft nauwelijk hoeven op te treden wat weer tekende voor de geweldige sfeer.

De streep tussen de A- en de B-groep werd gelegd op 1700 daar op die plaats een gat van 100 elopunten zat en dit het deelnemersveld mooi verdeelde in 2 groepen van 6. Het team Van Blerick/Horst had hier wat moeite mee daar die grens vorig jaar op 1800 lag maar zoals ik al eerder had aangeven is de organisatie afhankelijk van de sterkte van het deelnemersveld en is deze grens niet vooraf vast tee leggen.

Vooraf werd in de A-groep een strijd verwacht tussen Voerendaal en DJC 1 gezien de teamratings welke bij beide teams rond de 2000 lag. In de 3de ronde liet DJC verrassend 1 matchpunt liggen tegen de uiteindelijke nr. laatst Team 12 (een samengeraapt team van overgebleven spelers) en in de 4de ronde verloren ze van Herve. Voerendaal bleef ondertussen al zijn partijen soeverein winnen. Zij waren zodoende 1 ronde voor het einde al zeker van het kampioenschap toen DJC 1 ook nog eens verloor van het 3de team van De juiste -Z-! Voor de 3de plaats was het voortdurend stuivertje wisselen tussen de andere 4 A-groepers, uiteindelijk beslist door de overwinning van De juiste -Z- 1 op Blerick/Horst in ronde 9. De resterende 2 tegenstanders uit groep B waren geen probleem meer voor het 1ste team van DJZ die bijna DJC 1 nog inhaalde.

Eindstand groep A:
1. Voerendaal       21 mp, 36   bp
2. DJC 1            17 mp, 31,5 bp
3. De juiste -Z- 1  17 mp, 28,5 bp

De nieuwe Open Limburgse Snelschaakkampioen voor 4-tallen met v.l.n.r.
Camiel Peerlings, Bart van der Zwet, Eric Jan Morren en Roger Hünen

De strijd in de B-groep bleek al gauw een prooi voor Geilenkirchen die met grote afstand (6 matchpunten) de concurentie oorbleef. De strijd om de 2de plaats werd aanvankelijk geleid door het team van 't Pionneke. Maar halverwege vielen zij ver terug en was het voor e 2de en 3de plaats stuivertje wisselen tussen GESS en De juiste -Z- 3, uiteindelijk beslist door de GESS op bordpunten, ondanks een zeer verdienstelijk gelijkspel van DJZ 3 tegen DJC 1 in de voorlaatste ronde!

Eindstand groep B:
1. Geilenkirchen     14 mp, 26   bp
2. GESS               8 mp, 17,5 bp 
3. De juiste -Z- 3    8 mp, 16   bp

Al met al wat mij betreft toch weer een geslaagd toernooi, al baart de teruglopende opkomst door de jaren heen zorgen voor de toekomst. Ik persoonlijk hoop dit toernooi nog jarente kunnen spelen want het spelen in teamverband heeft toch altijd iets speciaals.

Hoe dan ook dank aan allen die dit toernoor weer mogelijk heben gemaakt en aan alle deelnemers voor hun gezellige aanwezigheid.


Luc Janssen, technisch organisator.